W dniu 31 października 2019 roku należy zachować szczególną ostrożność przebywając na II piętrze szkoły. Na korytarzach i w salach balują i radują się Wszyscy Święci! Trzeba uważać, by nie nadepnąć ich misternie przygotowanych szat.
Zachęcamy do rozpoznawania Świętych po ich bucie... to znaczy atrybucie:)!
P.S. Przypominamy, że dynia służy do jedzenia, a nie straszenia! W związku z powyższym umieszczamy przepis na pyszne i zdrowe muffinki dyniowe:
SKŁADNIKI - 12 SZTUK
- 300 g mąki
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 170 g cukru
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 200 g PURÉE Z PIECZONEJ DYNI
- 60 ml mleka
- 150 g masła, roztopionego
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy, wanilię. Wymieszać i odstawić.
- W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka razem z purée z dyni. Dodać roztopione masło i mleko, wymieszać widelcem.
- Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu można położyć po 3 wiśnie. Wstawić do piekarnika i piec przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.